Aktivizem na malo potrebo

Rezultat iskanja slik za slacktivism

Pisalo se je leto 2014. Doma sem preboleval močan prehlad, ko me je v dopoldanskih urah presenetil telefonski klic organizatorja neke velike prireditve – sicer tudi vidnega lokalnega aktivista – s prošnjo, če bi bil pripravljen sodelovati pri izvedbi dogodka. Vse, kar bi po njegovih besedah moral storiti, je to, da bi med samo prireditvijo zamaskiran vkorakal na oder in v rokah držal napis, katerega vsebina mi ni bila zaupana. Zaradi bolezni sem sodelovanje zavrnil, ob koncu pogovora pa me je organizator še prosil, naj nikomur ne govorim o tem. Prošnja se mi je zdela malce čudna, vendar sem kljub temu držal obljubo. Nekaj ur kasneje sem izvedel, da točka, za katero me je organizator želel angažirati, ni bila del kulturnega programa, ampak njegove “gverilske” akcije, v okviru sta dva zamaskiranca prekinila govor enega od predstavnikov tedanje vladne koalicije in se mu rogala s protestniškimi napisi. Ko je akcija med ljudmi sprožila več zgražanja kot odobravanja, je očitno tudi zgoraj omenjeni “aktivist” stisnil rep med noge in v medije poslal sporočilo, da s samo sabotažo prireditve ni imel ničesar.

Rezultat iskanja slik za slacktivismTakšnih in podobnih zgodb je v današnjem času vzpona pop-aktivizma, kot ga sam rad imenujem, vse več. Da se razumemo; omenjena akcija na prireditvi je bila resda rahlo trapasta in izvedena v stilu risanke A je to!, toda še zdaleč ni bila problematična. Večja težava je to, da se je njen iniciator po hladnem odzivu javnosti od nje takoj distanciral. Če smo bolj surovi; lagal je. Ne samo ljudem, katerim je skušal odpreti oči, ampak je nonšalantno pokazal sredinca tudi tistim, katere je prepričal k izvedbi protestnega cirkusa. In da ponovim; gre za človeka, ki se po medijih reklamira za dobrosrčnega aktivista, ki uživa v medmrežnem pridiganju javnosti o tem, da ne smemo živeti kot ovce, da moramo dvigniti svojo pest in se upreti eliti in organizirati razredno vstajo. Bi s takšnim človekom res šli na ulice in mu krili hrbet? S človekom, ki jo ob prvem alarmu popiha in si opere roke od sranja, ki ga je sam zakuhal? Je to aktivizem? Ali resno mislimo, da bodo takšni posamezniki doprinesli h kakršnimkoli spremembam?

Rezultat iskanja slik za slacktivismTovrstnih aktivistov je dandanes vse več. Pravzaprav jih niti nočem označiti za aktiviste, ker to vsekakor niso. So le oportunisti, mehkužci in nesramni pozerji, ki izrabljajo debate o družbenih problematike za futranje ega in krepitev občutka superiornosti nad ostalimi ljudmi. Večinoma se dotikajo tem, na katere nimajo neposrednega vpliva in ne morejo ogroziti njihovih riti. Ni presenetljivo, da je dandanes ogromno slovenskih “aktivistov” paljenih na ščitenje beguncev, priznanje Palestine (ali Katalonije, odvisno od tedna, ki določi, kaj zbudi več pozornosti) in ohranitev redke vrste akrtičnih hrčkov na severnem polu. Gre za tematike, na katere ne morejo vplivati drugače kot s čvekanjem. In medtem ko na lokalni ravni ljudje tonejo v revščino in so vsakodnevno podvrženi krivicam, ki bi jih lahko zaustavili, se naši vrli “aktivisti” raje zagreto ukvarjajo s Palestino. Ne zato, ker bi jim bilo zanjo mar, ampak ker se je lažje angažirati za stvari, za katere ti ni treba storiti praktično ničesar, razen loviti “lajke” po družabnih omrežjih in si futrati ego.

Rezultat iskanja slik za slacktivism

In če sem začel, naj tudi končam z osebno noto; zaradi “napačnih” političnih prepričanj bil vržen iz okolja, kateremu sem namenil pet let svojega življenja. Brez opozoril in pozdrava. Jebi se in adijo. Odšel sem pokončno in brez obžalovanj. Je koga od lokalnih “aktivistov” – ki so sicer bili seznanjeni s situacijo – to brigalo? Ne. In da ne bo pomote; ne počutim se užaljeno. Za njihovo podporo mi dol visi in niti najmanj nisem presenečen, da mi nihče od njih ni stopil v bran. Želim zgolj pokazati, da od “aktivistov” ne pričakujte ničesar, saj boste dobili točno to. Nič. Mogoče nekaj praznih besed in moralno podporo. Želim si, da bi znali te bleferje prepoznati in jim raniti ego. In jim tudi povedati, naj se umaknejo in pustijo tistim aktivistom v pravem pomenu besede, da spreminjajo svet s čim več kot zgolj gobcanjem.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s