Bloganje; biti ali ne biti?

17662350_1744497185862783_5928323451495383040_n – kopijaV svetu blogarstva se nahajam približno osem let. Do leta 2010 sem svoje misli o filmih, glasbi, literaturi itd. zadrževal bolj ali manj zase, četudi ne znam pojasniti, zakaj. Mogoče sem mislil, da nimam kaj pametnega za povedati, pa tudi to drži, da pisanje blogov tedaj še ni bila vsakdanja praksa, vsaj ne v tolikšni meri kot dandanes, ko je blogar že praktično vsak. Z bloganjem sem sprva poskušal preko strani Siol s stranjo Brez laži med vrsticami, ki se je osredotočala predvsem na pisanje recenzij knjig, saj je to bilo tedaj področje, na katerem se bil zelo aktiven. Četudi nisem imel ravno visoke branosti strani, mi je uspelo dvigniti nekaj pozornosti in to mi je dalo dovolj vzpodbude, da nadaljujem. Nekaj let kasneje sem odprl še en blog, tokrat z naslovom Hrupobrzec, na katerem sem ocenjeval glasbene albume, okoli leta 2015 pa je sledil še tretji blog oz. ta, ki ga trenutno berete; Razgledano, ki se je vrtel okoli moje največje ljubezni (knjige, oprostite mi!); filma. Na začetku sem objavljal zgolj kratke recenzije filmov, vendar je blog dokaj hitro rastel, dobil novo podobo ter vsebine, že omenjena bloga o knjigah in glasbi pa sem prav tako preselil na to stran zaradi večje preglednosti. In danes sem tu, kjer pač sem; Razgledano je projekt, ki se stalno razvija, njegov namen pa je bralcem ponuditi širok izbor vsebin, saj se mi zdi, da bi fokusiranje na zgolj eno področje dokaj hitro privedlo do osiromašenega materiala.

17662350_1744497185862783_5928323451495383040_nPisanje bloga jemljem precej resno, pa četudi zanj ne dobim nobenega denarja in je kot nekakšen hobi. Zakaj ga jemljem resno? Ker se mi zdi, da tega bloganju danes močno primanjkuje. Dandanes večina piše bloge iz golega dolgčasa ali pa zajebancije, ne da bi ob tem kdaj pomislili na tiste, katerim je blog namenjen; bralcem. Vse preveč je raznih vikend blogerjev, ki živijo v iluziji, da so tako zanimivi in pomembni, da morajo s svetom deliti vsako objavo iz njihovih zasebnih življenj in iz tega delajo spektakel. Če povprečnemu blogeju nekdo spraska avtomobil, bo ta fotografiral nastalo škodo, jo objavil na blogu in zraven pripisal, da je jezen. Temu se reče; tough life. Še boljši primer; nekomu crkne fikus in ta na blogu objavi vprašanje, če mu lahko kdo pove, kakšna pomirjevala naj jemlje, da bo čim manj boleče prebolel izgubo. Najboljši blogi so pa kakopak tisti, ki pišejo dolge litanije na pomembno eksistencialno vprašanje: “Zakaj so pozimi ceste zasnežene?” Takšne in podobne traparije so žal v svetu bloganja postale trend, skorajda nuja, če želiš dvigniti kaj pozornosti.

2Jaz tega ne počnem, pa četudi imam zaradi tega slabo bralnost bloga. Seveda tudi na teh straneh občasno objavim kakšno anekdoto iz resničnega življenja ali pa celo napišem kaj o sebi, vendar menim, da pri tem ohranjam zdravo mejo. Opis neke osebne izkušnje daje bralcu več možnosti, da se s tabo poveže na emocionalni ravni in bolje razume sporočilo posamezne objave. Vendar pa mora tudi pri tem obstajati neka točka, kjer moraš zapreti vrata in pustiti zasebnosti, da svobodno diha, povrhu tega pa se ob vsaki objavi vprašaj; kakšno korist bodo imeli bralci od mojih besed? Ali je to, da mi nekdo spraska avtomobil, res tako nevsakdanji pojav, da moram o njem obvestiti celotno Slovenijo? Ali ni bog za mnoge zgolj sredstvo za mentalno masturbacijo posameznikov, ki so prepričani, da morajo pisati o vsem, četudi v resnici ne vejo ničesar?

Naslednjič, ko pišete blog, ne mislite zgolj nase, ampak na bralce. Vprašajte se; ali v splošnem navalu idiotizma res potrebujemo še en blog, ki prodaja idiotizem?

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s