Oskarji 2018: Zmagovalci in vtisi

Rezultat iskanja slik za oscars 2018

Če sem lansko leto krizitiral Oskarje zaradi lapsusa pri podelitvi nagrade za najboljši film (spomnimo; zaradi napačno predane pisemske ovojnice je sprva zmagal muzikal La La Land, nekaj sekund kasneje pa se je izkazalo, da je zmagala drama Moonlight), bi si letos pravzaprav želel, da bi se nekaj takšnega ponovoli. Letošnji Oskarji so bili namreč en sam dolgčas, štiri ure trajajoč šov popolne vsebinske praznine, kjer se je Hollywood znova postavljal v vlogo moralne avtoritete in žugal ljudstvu o spoštovanju drugačnosti, rasizmu, seksizmu ter podiranju zidov, četudi velika večina filmskih zvezdnikov živi v velikanskih in z vsemi možnimi varnostnimi napravami “okrašenih” vilah. Da pa je vse skupaj izpadlo še bolj dolgočasno, so poskrbeli letošnji zmagovalci, ki ne bi mogli biti bolj predvidljivi in zehajoči. Dovolj slabe volje, pojdimo lepo po vrsti;

  • Oskar za najboljši film: The Shape of Water

Rezultat iskanja slik za the shape of water

Ljubljenec mnogih, čeprav je mojo malenkost pustil bolj ali manj hladno. Film je resda vizualno atraktiven in dobro odigran, vendar je v osnovi samo še ena zlajana in obupno generična različica pravljice Lepotica in Zver, postavljena v čas hladne vojne. Z vidika pripovedništva in domiselnosti film ne predstavlja presežka, povrhu tega pa je s svojim ne ravno subtilnim poudarjanjem umazanosti rasizma že pošteno utrujajoč in pridigarski. Upam si trditi, da bo The Shape of Water čez nekaj let utonil v pozabo. Pričakovana, vendar šibka izbira za glavnega zmagovalca.

  • Oskar za najboljšo režijo: Guillermo Del Toro (The Shape of Water)

Rezultat iskanja slik za guillermo del toro

Priznati moram, da sem bil na izbiro Guillerma Del Tora nekoliko presenečen, saj se mi je dozdevalo, da bo Oskarja v tej kategoriji prejela Greta Gerwin in to zgolj zato, ker se letos na veliko govori o podcenjujočem odnosu žensk v filmski industriji. Oskarji so znani po tem, da delujejo bolj v korist lastnega imidža kot pa nagrajevanje kvalitete, zato sem bil prepričan, da bodo Gerwinovi dali Oskarja kot tolažilno nagrado. Del Toro ni bil moj favorit, še vedno trdim, da ga je Christopher Nolan presegel na vseh ravneh.

  • Oskar za najboljšo glavno moško vlogo: Gary Oldman (Darkest Hour)

Rezultat iskanja slik za gary oldman churchill

Mislim, da smo vsi vedeli, da Oldmanu letos nagrada ne uide in to popolnoma upravičeno. Njegov portret britanskega premiera Winstona Churchilla je bil presunljiv na vseh ravneh, zato si je Oldman kot eden najboljših filmskih igralcev na svetu resnično zaslužil Oskarja.

  • Oskar za najboljšo žensko glavno vlogo: Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Povezana slika

Še ena zmaga, nad katero se ne pritožujem. Frances McDormand je vlogo razočarane matere, ki poskuša najti posiljevalca in morilca njene hčerke, odigrala vrhunsko in si tako kot Oldman popolnoma zaslužila Oskarja. Resda je bila moja favoritka Margot Robbie v vrhunski biografski drami I, Tonya, vendar sem navkljub temu zadovoljen, saj je McDormandova ena od najboljših filmskih igralk ta hip.

  • Oskar za najboljšo stransko moško vlogo: Sam Rockwell (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Povezana slika

Znova zadovoljen, čeprav sem si želel zmage Willema Defoa za vlogo v mojstrski drami The Florida Project. A kljub temu je Sam Rockwell vlogo rasističnega policista osvojil za šalo in se končno prebil med igralske prvokategornike, saj se mi je vedno zdelo, da je bil nekoliko podcenjen igralec. Zaslužena zmaga.

  • Oskar za najboljšo žensko stransko vlogo: Allison Jenney (I, Tonya)

Povezana slika

Podobno kot Goldman je tudi letos bilo bolj ali manj jasno, da bo kipec odnesla domov Allison Jenney za vlogo avtoritativne in sebične matere umetnostne drsalke Tonye Harding v biografiji I, Tonyja. Seveda zasluženo, saj je postregla z verjetno najboljšo vlogo svoje kariere in ostale nominirance pustil močno zadaj.

Tako kot vsako leto sem se tudi tokrat zaradi prostorske stiske lotil le najpomembnejših kategorij. Kar se tiče igralskih izbir, so Oskarji bolj ali manj zadeli v polno, škoda le, da je zunaj tega prireditev izpadla medlo, pozabljivo ter napolnjena s tisti nadležno politično korektnostjo, ki je zgolj krinka za krepitev imidža ne pa iskrena aktivistična drža. In ne, Oskarjem ne odpustim, da so tako grdo spregledali dramo The Florida Project. Ampak očitno so zlajane zoofilske romantične drame bolj pomembne za današnji čas, ko se na veliko govori o splošni duhovni sprevženosti post-Trumpovske Amerike. In kako to dokazati bolje kot s tem, da z Oskarjem nagradiš film o ženski, ki seksa z ribo?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s